2012. augusztus 20., hétfő

Beleharapunk a Nagy Almába


Vasárnap esti megérkezésünk a szállásra viszonylag simán ment, és a helyre sem lehet panasz, persze 40$ per éjszakáért ne legyenek az embernek túl nagy elvárásai Manhattan közepén. A hostel neve International Student Center, a 88. utca és a Central Park Westt kereszteződésénél. Ami annyit jelent, ha kilépek az ajtón és elnézek jobbra, a Central Park fáit látom susogni.

A hely valaha bérház lehetett, három emelet plusz alagsor, nevéhez híven diákok üzemeltetik. Egy nyolc ágyas lány szobában alszunk ( ágyat bérelsz, nem szobát, ezért olcsóbb), internet nincs, konyha és hűtő, társalgó és étkező viszont igen, és nagyon barátságos. A nagy bőröndöt a recepción kell hagyni, amit este 11-kor bezárnak, tehát ha abból kell valami, az éjszaka közepén nem fogsz hozzáférni. A fürdők tiszták, szépek, a szobaajtót nem lehet kulcsra zárni, tehát az értékeimet magamnál tartom, viszont a bőröndre jó lett volna egy lakat, no mindegy. Eddig még nem történt semmi, végül is a hostel hozzánk hasonló utazó diákokkal van tele. Minden könnyen és gyorsan elérhető metróval. Egy jegy 2,5$, amivel két óráig át lehet szállni, mi beruháztunk egy 7 napos bérletre ( 29$), és ki is használjuk rendesen. Buszra még nem ültem, a dugó itt mindennapos, a metró a legjobb módja a gyors transzportnak.

Első New York-i napunkat ( augusztus 13, hétfő) a pénzügyi negyedben kezdtük, Erika kedvéért. A Wall Street-en található az összes jelentősebb pénzügyi épület ( New York Stock Exchange például), az utcán kétfajta embert látni: a szandálos-I love NY pólós-fényképezős turistákat illetve az öltönyben-ingben rohangáló brókereket, akiknek a füléhez gyógyult az iPhone. Megtaláltuk a filmekből jól ismert ( Randiguru) Wall Street-i bikát is, ahol az emberek sorba álltak, hogy lefényképezkedhessenek vele. Akinek elöl nem jutott hely, az a bika fenekével pózolt…Erika homályosított fel, hogy a bika a jelképe a tőzsdei sikereknek, ugyanis szarvával felfelé „ökleli” az árakat, míg a medve a rossz ómen, mancsával lefelé nyomja őket, ami persze nem jó a tőzsdecápáknak.


Az első New York-i reggeli


New York Stock Exchange


A Wall Street bikája


Ezután a  Brooklyn Bridge felé vettük utunkat, kb. egy óra alatt át lehet sétálni rajta, és gyönyörű a kilátás. Ez a híd Manhattant és Brooklynt köti össze. Gyors áttekintés: New Yorknak 5 kerülete van: Manhattan, Brooklyn, The Bronx, Queens és Staten Island, de gyakorlatilag az összes tipikus New York-i dolog Manhattan szigetén van. Állítólag Brooklyn is csak azért jó, mert szép a kilátás Manhattanre. Erről mi is megbizonyosodtunk, egy séta keretein belül a Brooklyn Heights-en. A sétány tele van padokkal, ezeken ücsörögve gondolkoztunk az élet értelmén, Manhattant használva háttérképnek. Elballagtunk a Manhattan -  és Brooklyn hidak közé, ami az útikönyvem ( TimeOut kiadó, New York, 2006) szerint a kínai házasulandók kedvelt fotózkodási helye. Hááá, mondom ez biztos kamu, és abban a pillanatban megjelent egy nászmenet, élén a szemmel láthatólag ázsiai menyasszonnyal és vőlegénnyel. Mik vannak… Az East River partján iskolások rajzoltak, gondolom iskolai kereteken belül. Betértünk egy vegyesboltba is ( Peas & Pickles, Washington Str. És Front Str. sarka, Brooklyn), ami azonban többre volt képes, mint amit kinéztünk belőle: volt sushipult ( naná, hogy azt ebédeltem!), illetve saláta-és tésztabár. Ha kifizetted a kaját, a tejespult melletti apró asztaloknál leülhettél megenni. Itt is,  mint most már szinte mindig, Arizona teát ittam, ami 1$, tehát olcsóbb, mint a palackos víz, 6.8 dl, és többféle ízben kapható. Az állam is leesett, ugyanis ugyanez a tea otthon 4.5 dl-es kiszerelésben minimum 800 Ft, Bécsben a Vapianoban 3.5 euróért szórtuk darabját…aztán kiderítettem, hogy amerikai gyártmány, innen megy a cucc Európába, azért van aranyárban.



Brooklyn Heights



A kutyasétáltató lány


Kínai házaspár


Az ideális ebéd

A Ground Zero-hoz, azaz a World Trade Center ikertornyainak emlékparkjába a belépés ingyenes, csak az interneten kell előre regisztrálni, hogy melyik nap és mikor szeretnél menni. A helyszínen kinyomtatják a jegyedet, majd ezzel mehetsz sorba állni. Nos, nem volt könnyű bejutni, 200 méteren – nem hazudok – négyszer kérték el a jegyünket, és át kellett menni egy repülőtér-stílusú vizsgálaton is, tehát táskát lepakolni, azt átvilágítják, fémet ki a zsebekből, át a mágneskapun. Félnek, na. Az emlékpark maga két fekete márványmedencéből áll ( North és South Pool), a két torony helyén. A víz a széléről zubog a mélybe, hogy a négyzet alakzat közepén eltűnjön egy fekete lyukban. A medence oldalára az áldozatok neveit vésték. Áll ott még egy fa, melynek csonka törzsét a romok alól mentették ki a tűzoltók, azóta megerősödött, és „Túlélő Fa” néven a park egyik jelképe. Készül egy múzeum is, de ide még nem lehetett bemenni. Illetve a park mellett építenek két felhőkarcolót, az új Világkereskedelmi Központokat, az egyik torony lesz New York legmagasabb épülete.





Épül az új World Trade Center


Ground Zero





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése