Sosem kezdtem még a reggelt sörfőzdében. Kedden hajnali 9
órakor már a bostoni Samuel Adams sörgyár előtt üldögéltünk, a 10 órakor
kezdődő vezetett túrára várva. Ajánlom mindenki figyelmébe, 2 dolláros adományt
kell fizetni ( nem kötelező), cserébe végigvezetnek a gyáron, illetve utána
ingyenes sörkóstolón lehet részt venni, és még ajándék kétdecis poharat is
adnak. Úgy vélem, méltányos.
A gyárat és a Samuel Adams márkát Jim Koch hozta létre, az
1980-as évek elején. Valamilyen vállalatnál dolgozott, amikor rájött, hogy ez
neki mégsem tetszik annyira. A padláson keresgélve megtalálta sörfőző ükapja
házi receptjét, és gondolta, kipróbálja ő is, saját konyhájában. Majd a sört
elvitte a nagy amerikai sörfesztiválra, ahol első díjat nyert. Joggal gondolta,
hogy ezt érdemes folytatni. Szép lassan felépítette birodalmát, és aztán még
sokszor elnyerte ugyanezt a díjat. Samuel Adams-ről nevezte el a nedűt, egy
nemes hazafiról, a Függetlenségi Nyilatkozat egyik aláírójáról. Samuel maga is
foglalkozott sörfőzéssel, de miután leégette a családi sörfőzdét, felhagyott
ezzel a karrierrel.
Érkezés a gyárhoz
Itt várakoztunk a túrára
Egy rövid, egyórás bevezetésen estünk át a sörfőzésről, a
komlószürettől a palackozásig. A jó sörhöz négy dolog kell: komló, árpa, maláta
és víz. Jim minden évben maga utazik Németországba, hogy kiválassza a legkiválóbb
komlót, ez adja a folyékony kenyér illatát és zamatát. Nem véletlenül írják rá
a szavatossági időt, lejárta után ugyanis a sör már nem az igazi. Ha véletlenül
egy boltban lejárt szavatosságú Sam Adams-t veszel le a polcról, ne habozz
visszavinni a gyárba, ahol megkapod az árát. De a „megromlott” söröket sem
öntik ki, sőt! Minden évben rendeznek egy fesztivált, amikor is a lejárt
söröket egy nagy hordóba öntik, hagyják kicsit a napon érlelődni, majd Jim Koch
öltönyöstől-cipőstől beleugrik az óriási hordóba, megmártozva saját romlott
sörében. Egyébként magát Jim-et is láthattuk egy pillanatra, épp akkor
érkezett, amikor már a harmadik sört kóstoltuk. Kedvesen integetett nekünk, és
felmutatta a bal kezében tartott egy pohár barna sört. Bajnokok reggelije.
Jim Koch megjelent egy pillanatra
Háromféle sört kóstoltunk összesen, a kiürült kétliteres
kancsókat utántöltötték. Az első a klasszikus Sam Adams Boston Lager volt,
világos sör, ha Sam Adams-t rendelsz itt Bostonban, automatikusan ezt hozzák
ki. Akkor jó a sör, ha átnézve a poháron tisztán látod a másik oldalon az
ujjaidat. A második az Octoberfest fantázianévre hallgató itóka, személyes
kedvencem, csak pár hónapig kapható egy évben. A harmadik pedig a citromos
illatú, és elég keserű Summer Ale volt, ami homályos, nem látsz át rajta.
Minden évben előrukkolnak valami új ízzel. A legerősebb sör, amit készítenek,
27%-os, a leggyengébb 4.5%.
Söremlékek
A legjobb sörnek járó dísz-zászlók
Sörfőzde belülről
Bálint, a gentleman, na persze először magának töltött...
Ezek után rá kellett pihenni a városnézésre, úgyhogy
fejenként két-három McDonalds’-os burgerrel kiültünk a Boston Common Gardenbe a
fűre, benyomtuk az ebédet, majd Bálint és én standby üzemmódba álltunk másfél
órára. Majd következett egy kis bevásárlás, utána vissza a parkba. Leültünk a
Frog Pond (nagyjából annyit jelent, békás tavacska) partjára. A víz bokáig ér,
az egy négyzetméterre jutó fürdőző gyerekek száma átlag 42. Na jó, nem, de
nagyon sok kölyök fürdött a vízben, többségük pelenkás korú. Zajongtak,
fröcsköltek, meg amit a gyerekek szoktak. Egy indián kinézetű kisfiú minket is
lespriccelt, csak úgy viccből. Anya-apa meg a partról ordít.
Frog Pond
A kislány,aki elvesztette az anyukáját, és tőlünk kért segítséget
" Nem lenne muszáj percenként arcon fröcskölni, jó???"
Boston Common
Eme kellemes
program után már nem volt kedvünk semmi komplex dologba belevágni, tehát
megszavaztuk a tengerparti héderezést ( a „héderezés” tábori szakszavunk,
semmittevést jelent) az egyik mólónál. Itt esteledett ránk, és szép lassan
hazaszivárogtunk, a kivilágított Boston utcáin barangolva.
Mi hárman, a kikötőben
Boston by night
1983-ban voltam először az Egyesült Államokban. akkor még könnyebb volt állami pénzen menni, de én a saját pénzemen mentem. Egy kollégámnál aludtam meg Washington D.C-ben és ő ajánlotta, hogy ha jó sört akarok inni, akkor Sam Adams a nyerő. És tényleg, olyan volt az íze, mint a jobb cseh söröké. De én akkor azt hittem, hogy már évtizedek óta létezik. ezek szerint csak akkoriban kezdték el gyártani. A többi Amerikában gyártott sört inkább elkerülni érdemes.
VálaszTörlésGratulálok a bloghoz, nem túl szószátyár, mégis informatív.